Navigation Menu+

arcattia i màrius torres

concert patrocinat per

Q2 + web-01

 

 

 

Música en la poesia de Màrius Torres

Màrius Torres, metge, poeta, melòman… és considerat com un dels nostres grans poetes del segle xx. Una vida curta marcada per la tuberculosi i l’ingrés en un sanatori als 25 anys li van permetre cultivar les seves afeccions: llegir, escriure, tocar el piano i passejar. És en aquest període on l’escriptura passa a ocupar el primer pla de la seva vida fins a definir-se com “un metge que fa versos.”
Escriu Jordi Pàmies “…Màrius Torres fou un gran enamorat de la música. Si llegim amb atenció la seva obra, conclourem que la música li serví de consol, en els monòtons dies del sanatori; trobà en ella, sens dubte, el plaer estètic més pur…”
En els seus 96 poemes publicats trobem realment referències explícites a compositors com Corelli, Mozart, Couperin, Haendel… i a instruments com el violí, el violoncel, el clavecí, el llaüt i també referències al fet musical i el seu lligam amb l’ésser humà.
Aquest és el punt de partida del concert que us proposem en format de trio de dos violins i violoncel. Sons de dos dels instruments de les seves poesies i partitures de compositors dels seus poemes, tot amb la lectura de poemes de Màrius Torres amb referències a la música.

 

arcattia web

 

ARCATTIA

Us presentem un projecte iniciat el 2008 com a grup de cambra versàtil. Amb la voluntat clara de fer viure les sensacions escrites en les partitures i de mostrar obres i formacions poc usuals en els concerts, però interessants en totes les seves vessants, el grup ofereix concerts en diferents formats cambrístics. La base de la formació és el trio de cordes del període “clàssic”, dos violins i violoncel, i compta amb programes des del duet de cordes fins a la petita formació orquestral.
El grup ha realitzat concerts per tot el país i Costa Rica, juntament amb petites residències a poblacions com Canovelles, Castellar de Vallès i Sant Feliu de Llobregat, on realitza la seva residència i treball continuat. El projecte “en residència” comporta la realització d’una petita temporada de concerts i un seguit d’activitats adreçades a la població de cada localitat, d’àmbit escolar i d’acció social.
En aquesta ocasió us presentem una proposta de concert dins del marc dels 75 anys de la mort d’un dels nostres poetes de referència: Màrius Torres. Un concert que inclou la veu de l’actriu Ariadna Ventura, on la combinació entre la lectura de poemes i la música dels autors de referència del poeta tenen una interacció continuada.

QUIM TÉRMENS, violí

Rep la seva primera formació violinística al Conservatori de Música Sabadell amb Ofèlia Rodrigo; estudia amb el violinista i mestre Gonçal Comellas, amb qui realitza els seus estudis superiors, i rep classes magistrals dels mestres M. Barta i A. Futer. 
Ha estat membre de l’Orquestra de Cambra del Palau de la Música i de l’Orquestra de Cambra Gonçal Comellas. Actualment dirigeix des del violí l’Orquestra de Cambra Terrassa 48 i és premiat, entre d’altres, amb el Primer Premi de les Arts (apartat de música del segle xx, Premi Xavier Montsalvatge).
En el terreny pedagògic es forma amb personalitats com Sheila Nelson, Vaartan Manoogian i Mimi Zweig. És autor de diversos espectacles infantils i desenvolupa la seva tasca com a docent al Conservatori de Música de Vic com a mestre de violí i director de les seves orquestres de corda. És jurat de concursos instrumentals i de cambra, director de diverses trobades d’orquestres juvenils i mestre de violí al Curs Internacional de Música Principat d’Andorra. També és el director artístic del Festival BBVA de Música Religiosa de Vic.

JOAN MORERA, violí

Inicia els seus estudis musicals a l’Escolania Coral de Sant Agustí de Sabadell. Més tard estudia violí al Conservatori Professional de Música de la mateixa ciutat amb Ofèlia Rodrigo. Acaba els seus estudis al Conservatori del Liceu amb el mestre Gonçal Comellas. Ha fet també diversos cursos de perfeccionament amb R.Berengola, X.Turull i E.Tieles, i ha participat en cursos internacionals d’interpretació a Llançà, Cervera i Torroella de Montgrí. Ha estat membre fundador de l’Orquestra Simfònica del Vallès, de l’Orquestra de Cambra Gonçal Comelles i de diferents formacions de cambra. Actualment és membre del Quartet Hargrave i col·laborador habitual de l’Orquestra de Cambra Terrassa 48. En el terreny pedagògic s’ha format amb S.Nelson i és mestre de violí en el Conservatori Municipal de Música de Sabadell, on actualment desenvolupa les tasques de direcció.

LLUÍS HERAS, violoncel

Nascut a Terrassa, ingressa a l’Escolania de Montserrat i hi inicia els estudis de violoncel i piano amb Odiló Planàs i Ireneu Segarra. Ha estat alumne de violoncel de Josep Rius, Lluís Claret, Jean Decroos i Marçal Cervera. Becat per la Fundació Pau Casals, la Generalitat de Catalunya i la Joven Orquesta Nacional de España cursa els estudis superiors de música al Reial Conservatori de La Haia (Holanda). Postgrau de Violoncel Històric amb Bruno Cocset, i Màster en Interpretació de Música Antiga de la UAB-EsMuC.
Ha format part de diverses formacions de cambra com el Trio Diaphonia o el Trio d’Ègara, amb el qual ha estat guardonat entre d’altres per La Mostra de Música de Cambra de la Generalitat de Catalunya i el Concurs Montserrat Alavedra. Va ser integrant de l’Orquestra de Cambra del Palau de la Música Catalana i de l’Orquestra de Cambra Gonçal Comellas. Col·labora amb diverses formacions orquestrals i és membre del Quartet Hargrave i de la formació El Teatre Instrumental. Des de 1990 és professor de violoncel al Conservatori de Terrassa.

 

Ariadna web

 

 

 

 

ARIADNA VENTURA

Sabadellenca, llicenciada en art dramàtic per l’Institut del Teatre de Terrassa en l’especialitat de text. Des de l’any 1998 col·labora amb l’Ajuntament de Sabadell, amb motiu de la igualtat de gènere i participant en lectures de poesia i prosa. A la mateixa ciutat ha participat en la lectura dramatitzada Ponç Pilat, de Francesca Forrellad. Habitualment col·labora en lectures i prosa a l’espai F.O.C. de Sabadell. Ha treballat també amb l’Orquestra de Cambra Terrassa 48 com a intèrpret al concert interdisciplinar Peer Gynt amb música d’Edvard Grieg.
Des de l’ any 2015 col·labora amb el grup de cambra Arcattia en l’espectacle Música en la poesia de Màrius Torres. També des d’aleshores col·labora amb la Cia. de Teatre El Vapor amb l’obra La Colometa. La plaça del diamant de Mercè Rodoreda, en versió i adaptació de Joan Ollé.
Des del 1999 treballa com a docent impartint classes de teatre a alumnes dels cicles d’infantil i primària. Ha treballat en diferents escoles públiques i a l’associació ANDI (Associació d’atenció a infants I joves amb necessitats especials).

 

 

 

Inici