Navigation Menu+

parc cultural

 

 

entrada parc

 

El PARC HISTÒRIC I CULTURAL
DE SANTA MARIA DE LES FRANQUESES

Els àmbits de temàtica cultural del Parc es composen els espais següents:
El Camí de la Poesia, que discorre des de la masia que ha de conformar el futur espai d’acollida, a l’est del monestir, fins endinsar-se en el bosc de ribera.

S’hi reprodueixen una cinquantena d’obres poètiques d’alguns dels principals poetes en llengua catalana (Jacint Verdaguer, Joan Maragall, J.V. Foix, Pere Quart, Miquel Martí i Pol, Maria Mercè Marçal…).

En l’extrem més oriental, el camí tomba en direcció nord. En aquest indret, la cançó pren el relleu a la poesia. Cançons tradicionals catalanes es combinen amb cançons d’autor.

L’Espai de la Sardana, situat al sud del camí de la poesia, que recull un ample testimoni de persones molt diverses que han expressat la seva admiració per la nostra dansa tradicional (des Josep Pla, passant per Pau Casals, Antoni Ros Marbà o Pere Casaldàliga, entre molts d’altres).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

L’espai “Mantinguem viva i rica la nostra llengua”, proposa una passejada per un ampli  mostrari de locucions, frases fetes i refranys propis de la llengua catalana. Alguns dels refranys o frases fetes van acompanyats de dibuixos de l’escriptor Mn. Josep Maria Ballarín, a qui es dedica aquest àmbit. L’espai inclou també una recopilació dels barbarismes d’ús més estès, que cal combatre per a un ús genuí de la llengua.

L’Espai del Segre, ubicat en una clariana del bosc de ribera. Es composa de 24 plafons, la meitat en suport formigonat, l’altra meitat en suport de xapa corten, amb continguts al·lusius a la conca del Segre i els seus afluents, els diversos aprofitaments hídrics, la vegetació i la fauna de ribera i la geologia.

El Camí de les Arts és un recorregut per la pintura, el dibuix, l’escultura i l’arquitectura al nostre país. Són poc més d’un centenar de plafons de vinil sobre alumini, de dimensions 70 per 90 centímetres, fixats en suports de xapa corten.

L’Espai d’interpretació del Cister, una aproximació a la història i l’espiritualitat del Cister, la importància de l’orde cistercenc en el procés de repoblació dels territoris de l’anomenada “Catalunya Nova” i una referència singular a la presència cistercenca a la comarca de la Noguera (Santa Maria de les Franqueses –Balaguer- i Santa Maria de Vallverd –Tragó de  Noguera-).

El Camí de la Història. Pendent d’execució. Vol ser un recorregut per les fites més importants de la història de Catalunya, en comparativa a les grans dates de la història mundial.

El Mapa de la Llengua. Pendent de construcció. Un espai en què es podrà visualitzar l’àmbit geogràfic de la llengua, pensat perquè els grups d’escolars, amb diversos tallers interactius, puguin prendre un millor coneixement de la gran riquesa que es mostra rere les diferents variants de la nostra llengua.

   

Inici