Navigation Menu+

les franqueses

MONESTIR CISTERCENC de SANTA MARIA DE LES FRANQUESES • BALAGUER

monestir 2014

El monestir va ser fundat l’any 1186 per la comtessa Dolça de Foix, vídua d’Ermengol VII, comte d’Urgell. El seu fill Ermengol VIII d’Urgell va fer donació d’unes terres al marge dret del Segre, aigües avall de Balaguer. El monestir va ser adscrit a l’orde femení del Cister. El cenobi va tenir uns primers anys d’expansió fins al segle XIII, quan va adquirir importants drets i propietats. A partir del segle XIV va començar un procés de decadència que va durar fins al 1474. Aleshores va ser suprimit pel Papa Sixt IV i els béns del monestir van ser lliurats a l’abadia de Poblet, moment des del qual el monestir va passar a ser-ne priorat. L’any 1700 el monestir va ser venut a mans privades i va ser utilitzat com a habitatge, quadres i magatzem. L’any 2003 va ser adquirit per l’entitat Identirama, amb el designi de recuperar-lo i dedicar-lo a espai públic amb vocació pedagògica. L’any 2014 el monestir i les terres que l’envolten es van cedir a l’Ajuntament de Balaguer, amb el compromís de dur a terme el Parc Cultural al seu entorn. Escau incloure’l a la Ruta del Cister.

L’església, dedicada a la Mare de Déu, és una típica construcció cistercenca, començada a construir al darrer quart del segle XII i acabada al segle XIV. S’inclou en l’estil romànic de transició i respon als cànons que marca l’estil cistercenc. L’edifici és de planta de creu llatina amb volta de canó, apuntat a la nau i semicircular al creuer. La capçada està formada per un absis semicircular, cobert amb volta de quart d’esfera i il·luminat per tres finestres de doble esqueixada. En el transsepte s’obren dues absidioles que no es manifesten a l’exterior, però que a l’interior formen una capçalera de tres absis. L’edifici té tres portes, una de les quals facilita l’accés al claustre. El cenobi disposa d’altres elements d’il·luminació: la important rosassa situada al mur nord i el finestral, aquest ja gòtic, que s’obre a la façana principal de l’edifici. La coberta, feta de lloses, es disposa en quatre nivells i a dues aigües. De l’antic monestir resten el temple, el celler, les estructures i paviments de bona part del claustre i un forn de ceràmica.

El monestir cistercenc de Santa Maria de les Franqueses és un orgull per a la ciutat de Balaguer i per a la comarca de La Noguera. L’any 1984 va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. L’any 2009, Identirama, SA, societat que havia adquirit les Franqueses a fi de protegir-la de la degradació que estava patint, va cedir l’usdefruit sobre el temple a la Parròquia de Santa Maria de Balaguer i l’any 2014 feu donació de la propietat a la Paeria de la ciutat