Navigation Menu+

Parc cultural

entrada parcEl Parc cultural de Santa Maria de les Franqueses vol presentar una panoràmica de la identitat catalana (història, literatura, territori, botànica…) amb eines pedagògicament atractives.

L’itinerari Passeig per la Poesia està il·lustrat amb una tria de poesies feta pel traductor i crític literari Joan Triadú i Font, bo i partint de la potent renaixença que s’inicia a Catalunya a mitjan segle XIX.

Al camí hi ha una forta representació dels poetes dels períodes de la guerra del 1936 al 1939 i de la llarga postguerra i connecta amb les generacions de la represa, que unien la poesia i la cançó.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

També hi tenen lloc els poetes geogràficament propers al monestir cistercenc de Santa Maria de les Franqueses de Balaguer, on s’ubica aquest parc cultural.

 

 

 

 

Espai de la Sardana

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tots els països, condicionats per la seva situació geogràfica, pel seu clima i per la seva història, expressen la seva personalitat a través de la llengua que parlen, de la manera d’organitzar i de realitzar el treball, de les seves tradicions, dels seus costums…

Catalunya està inserida a l’Europa Mediterrània. Dintre d’Europa, Catalunya emergeix amb característiques pròpies amb una cultura popular, rica i potent. La sardana, per exemple, és una dansa que té una bellesa estètica i musical reconeguda universalment i uns valors que expressen solidaritat i germanor, serenitat i pau.

En aquest Espai de Benvinguda del Parc cultural de les Franqueses presentem un recull de testimonis qualificats de com es veu i és vista la sardana des de dins i des de fora de Catalunya.

 

La llengua

El català és una llengua romànica que es parla a Catalunya, al País Valencià (tret d’algunes comarques de l’interior), les Illes Balears, Andorra, la Franja d’Aragó, la ciutat de l’Alguer (a l’illa de Sardenya), la Catalunya del Nord, el Carxe (Múrcia) i en petites comunitats arreu del món. Actualment, s’estén sobre un territori d’uns 68.730 km2 habitat per 13.740.000 persones pertanyents a quatre estats: Andorra, Espanya, França i Itàlia.

mvrll-frasesfetes

Al Parc Cultural la nostra llengua també hi té cabuda. Us convidem a trobar-ne i jugar amb refranys, proverbis, dites i frases fetes que l’esclesiàstic i escriptor Josep Maria Ballarín, a qui van dedicats aquests plafons, va saber transmetre des d’un punt de vista alhora irònic i popular. Hi traspua sempre l’experiència com a capellà rural i l’arrelament al país. La seva prosa, d’acusada personalitat, té l’origen en registres, vocabularis i modismes d’arrel popular, sobre els quals mostra un gran domini. Aquí en trobareu unes mostres.

 

 

 

boscderibera001El bosc de ribera del Segre /                            Bultra de Les Franqueses

En aquest recorregut cultural també s’hi ha volgut explicar el bosc de ribera. Prop del monestir en tenim un molt bon exemple, ran d’un dels rius lleidetans per excel·lència: el Segre. A Balaguer, una arbreda de vora els rius i rieres, rep el nom de bultra. El passeig per la bultra de Les Franqueses us presenta diverses mostres dels arbres que s’hi apleguen amb els plafons corresponents. Hi trobareu breus i alhora didàctics comentaris i exemples.

Desitgem que gaudiu de la passejada!

 

Inici